Susu Haiwan VS Susu Tumbuhan

Wednesday, November 08, 2017 4 Comments A+ a-


Susu from Tumbuhan dan Haiwan ada kelebihan dan kekurangan masing²...


Biasanya di malaysia ni susu haiwan memang mudah la nak cari tak kisah la kambing ke lembu ke...kuda dan unta pon dah ada sekarang ni kan?

Dan susu dari tumbuhan plak normally yang terkenal ialah SUSU SOYA.

So ebby buat perbandingan paling ringkaa sini S - soya, H - haiwan

• Untuk nutrien S tidak sebanyak nutrien H

• Untuk kalori S kurang 50% kalori berbanding H

• S mengandungi unsur serat dan H langsung takde

• S pulak sesuai tuk mereka yang mudah kena darah tggi kerana mengandungi rendah sodium

• S - rendah lemak berbanding H 9x lebih tinggi

• Untuk protein kedua² S & H kualiti sama amino asid iaitu paling sama berbanding tumbuhan jenis lain. Tapi kalau protein H lagi tinggi dari S

• S tiada kolesterol, H ada kolesterol sebab mamalia

• S tiada lactose ni biasanya org alergik susu lembu doktor akan sajes suh amik susu soya

• S mengandungi magnesium, copper dll yang bantu penyerapan kalsium dalam tulang tp H tak dop alemen² surih ni

• Zat besi S lagi tinggi berbanding H iaitu lebih kurang 25x ganda

• Ada 1 kajian mengatakan kalau 2x pengambilan S sehari dapat mengurang kan 70% risiko kanser prostat

• Kebanyakkan s sekarang ni diperkaya dengan kalsium karbonat (lebih mudah dicerna oleh manusia) walaupun s tidak mengandungi banyak kalsium berbanding H

• S mengandungi lecithin yang bagus untuk otak dan ingatan serta merupakan 1 vitamin y sangat diperlukan oleh sel² dalam badan dan vitamin e


So untuk ebby..memang ebby pilih susu dari tumbuhan, tak kisah la soya ke almond milk ke. Perbandingan atas ni untuk susu soya asli bukan yang di tin atau di kotak dan susu haiwan plak from susu lembu yang bukan susu skim mahupun kotak or jenama lain²...

Tambahan lain

*Sama ada haiwan or tumbuhan carilah y PDCAAS score yang paling tinggi iaitu 1.0 sebab ni menunjukkan kadar penghadaman yang tinggi...

Rujukan Perbandingan
Untuk susu soya ebby sarankan ambillah soya yang NON GMO iaitu soya yang tidak ubah ginetik seperti ESP

Dan untuk pengetahuan semua PDCAAS Skor ESP ialah 1.0 iaitu sama dengan protein susu haiwan

Ha, macam mana sekarang? Jelas ke Jelas

Macam mana nak dapatkan ESP ni?

Boleh Hubungi:

Boleh tekan SINI untuk direct whatsapp atau boleh buat belian atas talian dengan menekan SINI.

4 comments

Write comments
November 8, 2017 at 10:17 AM delete

Haha bagus tu. Buat kita cakna nk study lebih

Reply
avatar
Haniliza liza
AUTHOR
November 8, 2017 at 10:26 AM delete

tq ebby atas perkongsian mengenai susu haiwan dan tumbuhan.

Reply
avatar
November 17, 2017 at 3:59 PM delete

betul..kalau tak study x tau kan?

Reply
avatar