Susu Haiwan VS Susu Tumbuhan

Susu from Tumbuhan dan Haiwan ada kelebihan dan kekurangan masing²...

Biasanya di malaysia ni susu haiwan memang mudah la nak cari tak kisah la kambing ke lembu ke...kuda dan unta pon dah ada sekarang ni 🤔

Dan susu dari tumbuhan plak normally yang terkenal ialah SUSU SOYA.

So ebby buat perbandingan paling ringkaa sini S - soya, H - haiwan

• Untuk nutrien S tidak sebanyak nutrien H

• Untuk kalori S kurang 50% kalori berbanding H

• S mengandungi unsur serat dan H langsung takde

• S pulak sesuai tuk mereka yang mudah kena darah tggi kerana mengandungi rendah sodium

• S - rendah lemak berbanding H 9x lebih tinggi

• Untuk protein kedua² S & H kualiti sama amino asid iaitu paling sama berbanding tumbuhan jenis lain. Tapi kalau protein H lagi tinggi dari S

• S tiada kolesterol, H ada kolesterol sebab mamalia

• S tiada lactose ni biasanya org alergik susu lembu doktor akan sajes suh amik susu soya

• S mengandungi magnesium, copper dll yang bantu penyerapan kalsium dalam tulang tp H tak dop alemen² surih ni

• Zat besi S lagi tinggi berbanding H iaitu lebih kurang 25x ganda

• Ada 1 kajian mengatakan kalau 2x pengambilan S sehari dapat mengurang kan 70% risiko kanser prostat

• Kebanyakkan s sekarang ni diperkaya dengan kalsium karbonat (lebih mudah dicerna oleh manusia) walaupun s tidak mengandungi banyak kalsium berbanding H

• S mengandungi lecithin yang bagus untuk otak dan ingatan serta merupakan 1 vitamin y sangat diperlukan oleh sel² dalam badan dan vitamin e


So untuk ebby..memang ebby pilih susu dari tumbuhan, tak kisah la soya ke almond milk ke. Perbandingan atas ni untuk susu soya asli bukan yang di tin atau di kotak dan susu haiwan plak from susu lembu yang bukan susu skim mahupun kotak or jenama lain²...

Tambahan lain

*Sama ada haiwan or tumbuhan carilah y PDCAAS score yang paling tinggi iaitu 1.0 sebab ni menunjukkan kadar penghadaman yang tinggi...


Rujukan Perbandingan

Untuk susu soya ebby sarankan ambillah soya yang NON GMO iaitu soya yang tidak ubah ginetik seperti ESP

Dan untuk pengetahuan semua PDCAAS Skor ESP ialah 1.0 iaitu sama dengan protein susu haiwan


Ha, macam mana sekarang? Jelas ke Jelas

Macam mana nak dapatkan ESP ni?

Boleh Hubungi:


Boleh tekan SINI untuk direct whatsapp atau boleh buat belian atas talian dengan menekan SINI.



Bisness Shaklee Boleh Menjamin Masa Depan Ker?

Tahukah kita 9 daripada 10 punca rezeki adalah dari perniagaan....

Namun perniagaan bagaimana yang kita ingin bina...

Tentulah perniagaan yang halal di sisi Allah...

Perniagaan yang mampu menjamin masa depan kita dan keluarga...

Perniagaan yang mampu untuk diwariskan kepada waris kita bila kita tiada nanti...

Perniagaan yang kukuh dengan produk yang terjamin....

SHAKLEE nama yang tidak asing lagi dengan supplement dengan isu viral merupakan syarikat nutrisi semulajadi no.1 di amerika syarikat

warisan selama lebih 50 tahun yang menjamin kejayaan

"masa depan anda bergantung pada apa yang anda pilih"
Dr.Forrest C.Shaklee

Best ke best ada bisnes macam ni....

Ebby
012.956.9686

Psst : Jom Sarapan ESP + SCP + PB 😋

#mfbireach



Promosi Ogos, Promosi Merdeka

Wallah...lamanya kan ebby x update blog, sori sori uols sampaikan ada yang call or mesej tanya "Salam, Maaf ya Pn Ebby masih jual Shaklee ke?"

Ebby masih bershaklee, kebetulan beberapa bulan ni ada masalah-masalah yang x dapat nak elak dari sebelum puasa sampailah dah setel raya. So, memang x menyempat nak open lappy or blog.

Btw seperti kawan-kawan tahu bulan Ogos ni bulan kelahiran B dan suami jugak 2 orang Puteri kami iaitu Nur Amira Auliya dan Nur Auni Addeena. Alhamdulillah umur ebby dan nak masuk 28 Tahun, suami 32 Tahun, 2 orang Puteri tu masing-masing 7 Tahun dan 3 Tahun.

Waah kejap je kan masa berlalu, anak bongsu buat masa terkini dah masuk 3 Tahun. Alhamdulillah.

Ok bulan ni Shaklee ada buat New Promotion, ada jugak buat Promotion Merdeka dan Campaign. Wow, bestnye. Mesti ramai yang tak sabar-sabar nak tahu kan?

Ok, Promosi pertama bulan ni ialah Love Omega Reward ha... apa tu..?

tengok slide bawah:


Promosi Shaklee Ogos, Promo Ogos, Omega Guard

wahh menarik tak? jeng jeng jeng, so kalau nak jimat kumpul-kumpul la order kat opis ke sesama family ke, nak lagi jimat?? meh whatsapp Ebby

lagi Promosi Merdeka sempena 60 Tahun Merdeka ni. Tadaaaa

Promosi Merdeka, Promosi Shaklee Merdeka, Promo Tumbler Coral, Vitamin C murah
wow, tengok tu harga SR Vita C+ jimat RM30+ uols. so, apa tunggu lagi daftar new membership tekan SINI pastu hubungi Ebby untuk ebby guide macam mana nak dapatkan dengan harga tersebut.

Last but not least!

Campaign bulan ni untuk kita-kita ni wahai wanita dan perempuan-perempuan cantik dan gojes. Ini best sangat-sangat. Kalau bulan lepas Campaign Love Your Men bulan ni Campaign Women Health untuk semua peringkat umur dan golongan.

Haa... best tak teruja tak ? so, apa tunggu lagi? contact Ebby sekarang tak yah susah-susan nak taip no dah kalau ada whatsapp tekan je SINI.



Ebby
ebby.shaklee@gmail.com
0129569686


Cara Merawat Bell's Palsy sehingga kembali berjaya mengukirkan senyuman paling menawan


Beberapa bulan yang lalu seorang sahabat alam maya whatsapp ebby begini,

"Salam ebby, akak kena bell's palsy, boleh tolong akak tak sebb akak ada terbaca testimoni awak share mengenai bell's palsy"

Ebby membaca sambil cool downkan keadaan

Pelbagai soalan muncul do dalam kepala, tapi diamkan cuma 1 soalan yang b tanya "macam mana akak sedar itu bell's palsy?"

Jawapan beliau, "akak bangun tidur macam biasa tak de yang pelik tapi waktu akak memberus gigi, akak terasa lain tapi akak tak pikir bukan-bukan tapi bila suami melawak akak x dapat gelak seperti biasa dan air liur akak meleleh² jadi akak ke klinik berdekatan dan doktor sahkan ianya merupakan Bell's Palsy"

Sekali lagi ebby terkedu.

Ok kak sekarang akak nak ebby bantu apa kak? Ebby cuba bantu.

Dari sini ebby bertanya beberapa kawan doktor yang ebby kenal...

Dan mula mencari Apa itu Bell's Palsy

Bell’s Palsy adalah sejenis penyakit yang menyebabkan sebahagian otot muka menjadi lemah lalu menjadi lumpuh. Kerosakan pada saraf yang mengawal otot sebelah muka menyebabkan sebahagian muka itu menjadi berat dan jatuh. Bila dilihat dari hadapan, wajah pesakit Bell’s Palsy seolah-olah senget sebelah.

Walaupun begitu, perlu diingatkan. Bell’s Palsy bukanlah serangan stroke dan berita baiknya ia tidak berbahaya seperti serangan angin ahmar.

Kerosakan saraf pada otot muka ini menjejaskan deria rasa dan kawalan terhadap penghasilan air liur dan juga air mata. Penyakit ini datang menyerang secara tiba-tiba, biasanya dalam masa semalaman sahaja. Kebiasaannya, ia akan pulih dengan sendirinya tetapi memakan masa lama untuk sembuh.

Apakah Punca Sebenar Bell's Palsy

Punca sebenar Bell's palsy tidak diketahui. Namun, kebanyakan kes Bell's palsy dikatakan disebabkan oleh virus herpes.

Selain itu, beberapa punca seperti faktor persekitaran, trauma atau tekanan emosi juga dikaitkan mempunyai kaitan dengan Bell's palsy.

Tanda-Tanda Bell's Palsy

1. Lumpuh pada sebelah muka anda yang menyebabkan ia terasa berat atau lemah/kebas secara tiba-tiba. Ia membuatkan anda mengalami kesukaran untuk menutup/mengelip mata pada bahagian muka yang terlibat.

2. Air liur meleleh.

3. Mengalami masalah di bahagian mata, seperti mata berair secara berlebihan atau mata menjadi kering.

3. Kehilangan keupayaan untuk merasa.

4. Sakit pada bahagian dalam atau di belakang telinga.

5. Kebas pada bahagian muka yang terjejas.

6. Kepekaan terhadap bunyi meningkat (menjadi lebih sensitif kepada bunyi).

7. Kening kelihatan seolah-olah berkerut atau terangkat.

Sesetengah pesakit dapat merasai berlakunya kelainan pada bahagian muka beberapa hari sebelum diserang Bell's palsy.

Rawatan Penyakit Bell's Palsy


Antara rawatan yang biasanya diberikan kepada pesakit adalah seperti:


1. Ubat steroid (kortikosteroid).


- Doktor akan memberi pesakit ubat steroid dengan dos yang tinggi pada peringkat awal serangan selama dua minggu.


Sesetengah pesakit mungkin tidak memerlukan rawatan khusus bergantung kepada tahap yang dilaluinya.


2. Pembedahan khas.


- Dilakukan apabila pesakit menunjukkan simptom kelumpuhan menyeluruh seperti tidak boleh menutup mata dan mulut pada bahagian terjejas.


3. Antiviral berserta steroid.


- Diberikan bagi masalah yang dikenalpasti berpunca daripada radang. Namun dalam kebanyakan kes yang berlaku, steroid dilihat lebih berkesan berbanding antiviral, kata Dr. Loganathan.



4. Ubat cecair untuk mata.


- Pesakit disarankan memakai pelindung dan menitis ubat mata untuk mengelakkan mata menjadi kering akibat kesukaran mengerdip mata.


5. Rawatan fisioterapi.


- Diberi kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot terjejas dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terlibat.


Jenis-jenis fisioterapi yang biasa diberi adalah urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. 


5. Pembedahan.


- Bagi masalah Bell’s palsy yang berlarutan, pembedahan memperbetulkan saraf muka mungkin membantu. Antara teknik pembedahan yang dikenalpasti membantu masalah ini adalah:


a. Pembedahan untuk membetulkan tulang yang terjejas.


b. Pembedahan mengembalikan senyuman (smile surgery).

Tapi sekarang jangan risau sebab ada supplement yang boleh bantu masalah Bell's Palsy ni

Doktor perubatan Alan R. Gaby, di dalam bukunya yang bertajuk "The Natural Pharmacy" menyatakan bahawa vitamin B-12 mungkin antara supplemen yang paling membantu dalam mengatasi masalah Bell’s palsy.


Selain itu, supplemen-suplemen lain yang disarankan termasukla Vitamin C dengan bioflavonoids, asid lemak perlu, bromelain dan bawang putih, kerana suplemen ini mempunyai aktiviti anti-radang yang kuat yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan bengkak di seluruh badan anda.

Sumber :  laman web livestrong


Antara Cadangan Vitamin Shaklee untuk Bell's Palsy

Cara merawat bell's palsy, apa itu bell's palsy, bell's palsy dan stroke


B complex bantu perbaiki sistem saraf yang rosak yang menyebabkan mata susah tutup, mulut senget dan pipi yang terasa keras

Omega Guard menyokong pembentukan semula sistem saraf yang sihat supaya bahagian muka yang lumpuh kembali normal

Vitamin E sebagai Antioksidan dan anti radang agar virus tidak menular dengan lebih parah

Vivix sebagai anti radang supaya saraf yang rosak cepat lembut kembali. Vivix juga sebagai anti-viral untuk melawan virus herpes yang merupakan salah satu punca Bell's Palsy

Ingin saya ingatkan anda bahawa rawatan awal dalam masa 48 jam selepas serangan berlaku adalah sangat perlu bagi memudahkan proses pemulihan.


Setelah serangan kali pertama, anda haruslah meningkatkan tahap keimunan badan anda kerana terdapat pesakit yang diserang Bell’s palsy lebih daripada tiga kali walaupun keadaan wajahnya sudah kembali seperti normal.


Bertindaklah dengan segera!

Testimoni-testimoni mereka yang dah berjaya sembuh dari Bell's Palsy

Ikhtiar Vivix untuk Bell's Palsy
Puluhan tahun menderita Bell's Palsy Sembuh
Suami sembuh daripada Bell's Palsy
Resveratrol & Polifenol bantu masalah Bell's Palsy



Rawatan Meruang Faraj Yang Wanita Wajib Tahu

Pernah dengar word 'Meruang' tak? Dulu waktu kawan sebut ebby ni terpinga² tak tau apa² (kah³😂)

kali ni nak kongsi tips untuk wanita yang ramai tak tahu tapi ebby pernah buat cuma tak tahu apa istilahnya. Harap² lepas ni kita dapat amalkan untuk kebaikan diri sendiri.


Apa itu meruang faraj?

Meruang faraj ialah memasukkan jari telunjuk ke dalam faraj & mengorek keluar sisa kotoran dari dalam faraj. Dilakukan ketika mandi hadas selepas haid atau setiap kali selepas bersama suami.

Bagi wanita di dalam pantang, meruang faraj perlu dilakukan untuk memastikan tiada darah nifas yang tertinggal di dalam faraj bagi tujuan untuk beribadat kelak.

Wanita yg rajin meruang faraj dgn air sireh ataupun minyak serai wangi mampu memiliki faraj yang bukan sahaja bersih malah TIDAK BERBAU seperti ada ada kuntuman bunga yang tengah segar mewangi. Wangi ke?he³…itu kena tanya suami uols laa


Bidan dahulu kala sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana dapat Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal, Mencegah dari keputihan, Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polaps mahupun kanser pangkal rahim, Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri & penting untuk Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.


POSISI MERUANG

1. Duduk di atas toilet bowl
2. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl
3. Mencangkung dengan satu lutut ke bawah

CARA MERUANG

1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan (Hand Sanitizer)

2. Masukkan jari anda sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha , perut dan bahagian ari². Jika korang anak dara, memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama sahaja. Jangan berlebih karang pecah dara pulak jangan salahkan hakak pulak.

3. Korek dicelah² dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian menggerutu. Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan darah atau sisa mani.

- Melalui proses ini…kalian akan dapat merasa “kemantapan” tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras menggerutu seperti gigi…maka ia bermaksud faraj anda sangat2 memuaskan hati suami. Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan berlecak….maksudnya faraj anda tidak rapi.

4. Selepas dikorek. bilas sehingga bersih.

Lepas dah meruang, bilas dan lap kering. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur.

Ini juga merupakan cara² untuk memastikan kita bersih dari berhadas besar. Jika ada lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali. wanita itu tidak wajib solat.

Selamat mencuba!


Ops buat ibu² yang gemar bertangkas, korang boleh cuba bertangkas dengan alfafa shaklee. Ibu² dalam pantang tu sangat² la recomended.


Kalau dulu bertangas menggunakan kunyit hidup, jintan manis, halba, garam kasar dan perahan air limah nipis sekarang lebih mudah dengan adanya alfafa atau blh mencampurkan bahan² asas dengan alfafa.

Harga alfafa RM53.75 (330biji), RM97.50 (700biji)

Berminat untuk dapatkan alfafa atau supplement shaklee boleh hubungi di talian


Jugak boleh whatsapp ebby dengan menekan butang INI