Cara Merawat Bell's Palsy sehingga kembali berjaya mengukirkan senyuman paling menawan


Beberapa bulan yang lalu seorang sahabat alam maya whatsapp ebby begini,

"Salam ebby, akak kena bell's palsy, boleh tolong akak tak sebb akak ada terbaca testimoni awak share mengenai bell's palsy"

Ebby membaca sambil cool downkan keadaan

Pelbagai soalan muncul do dalam kepala, tapi diamkan cuma 1 soalan yang b tanya "macam mana akak sedar itu bell's palsy?"

Jawapan beliau, "akak bangun tidur macam biasa tak de yang pelik tapi waktu akak memberus gigi, akak terasa lain tapi akak tak pikir bukan-bukan tapi bila suami melawak akak x dapat gelak seperti biasa dan air liur akak meleleh² jadi akak ke klinik berdekatan dan doktor sahkan ianya merupakan Bell's Palsy"

Sekali lagi ebby terkedu.

Ok kak sekarang akak nak ebby bantu apa kak? Ebby cuba bantu.

Dari sini ebby bertanya beberapa kawan doktor yang ebby kenal...

Dan mula mencari Apa itu Bell's Palsy

Bell’s Palsy adalah sejenis penyakit yang menyebabkan sebahagian otot muka menjadi lemah lalu menjadi lumpuh. Kerosakan pada saraf yang mengawal otot sebelah muka menyebabkan sebahagian muka itu menjadi berat dan jatuh. Bila dilihat dari hadapan, wajah pesakit Bell’s Palsy seolah-olah senget sebelah.

Walaupun begitu, perlu diingatkan. Bell’s Palsy bukanlah serangan stroke dan berita baiknya ia tidak berbahaya seperti serangan angin ahmar.

Kerosakan saraf pada otot muka ini menjejaskan deria rasa dan kawalan terhadap penghasilan air liur dan juga air mata. Penyakit ini datang menyerang secara tiba-tiba, biasanya dalam masa semalaman sahaja. Kebiasaannya, ia akan pulih dengan sendirinya tetapi memakan masa lama untuk sembuh.

Apakah Punca Sebenar Bell's Palsy

Punca sebenar Bell's palsy tidak diketahui. Namun, kebanyakan kes Bell's palsy dikatakan disebabkan oleh virus herpes.

Selain itu, beberapa punca seperti faktor persekitaran, trauma atau tekanan emosi juga dikaitkan mempunyai kaitan dengan Bell's palsy.

Tanda-Tanda Bell's Palsy

1. Lumpuh pada sebelah muka anda yang menyebabkan ia terasa berat atau lemah/kebas secara tiba-tiba. Ia membuatkan anda mengalami kesukaran untuk menutup/mengelip mata pada bahagian muka yang terlibat.

2. Air liur meleleh.

3. Mengalami masalah di bahagian mata, seperti mata berair secara berlebihan atau mata menjadi kering.

3. Kehilangan keupayaan untuk merasa.

4. Sakit pada bahagian dalam atau di belakang telinga.

5. Kebas pada bahagian muka yang terjejas.

6. Kepekaan terhadap bunyi meningkat (menjadi lebih sensitif kepada bunyi).

7. Kening kelihatan seolah-olah berkerut atau terangkat.

Sesetengah pesakit dapat merasai berlakunya kelainan pada bahagian muka beberapa hari sebelum diserang Bell's palsy.

Rawatan Penyakit Bell's Palsy


Antara rawatan yang biasanya diberikan kepada pesakit adalah seperti:


1. Ubat steroid (kortikosteroid).


- Doktor akan memberi pesakit ubat steroid dengan dos yang tinggi pada peringkat awal serangan selama dua minggu.


Sesetengah pesakit mungkin tidak memerlukan rawatan khusus bergantung kepada tahap yang dilaluinya.


2. Pembedahan khas.


- Dilakukan apabila pesakit menunjukkan simptom kelumpuhan menyeluruh seperti tidak boleh menutup mata dan mulut pada bahagian terjejas.


3. Antiviral berserta steroid.


- Diberikan bagi masalah yang dikenalpasti berpunca daripada radang. Namun dalam kebanyakan kes yang berlaku, steroid dilihat lebih berkesan berbanding antiviral, kata Dr. Loganathan.



4. Ubat cecair untuk mata.


- Pesakit disarankan memakai pelindung dan menitis ubat mata untuk mengelakkan mata menjadi kering akibat kesukaran mengerdip mata.


5. Rawatan fisioterapi.


- Diberi kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot terjejas dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terlibat.


Jenis-jenis fisioterapi yang biasa diberi adalah urutan muka, senaman otot muka dan stimulasi elektrik. 


5. Pembedahan.


- Bagi masalah Bell’s palsy yang berlarutan, pembedahan memperbetulkan saraf muka mungkin membantu. Antara teknik pembedahan yang dikenalpasti membantu masalah ini adalah:


a. Pembedahan untuk membetulkan tulang yang terjejas.


b. Pembedahan mengembalikan senyuman (smile surgery).

Tapi sekarang jangan risau sebab ada supplement yang boleh bantu masalah Bell's Palsy ni

Doktor perubatan Alan R. Gaby, di dalam bukunya yang bertajuk "The Natural Pharmacy" menyatakan bahawa vitamin B-12 mungkin antara supplemen yang paling membantu dalam mengatasi masalah Bell’s palsy.


Selain itu, supplemen-suplemen lain yang disarankan termasukla Vitamin C dengan bioflavonoids, asid lemak perlu, bromelain dan bawang putih, kerana suplemen ini mempunyai aktiviti anti-radang yang kuat yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan bengkak di seluruh badan anda.

Sumber :  laman web livestrong


Antara Cadangan Vitamin Shaklee untuk Bell's Palsy

Cara merawat bell's palsy, apa itu bell's palsy, bell's palsy dan stroke


B complex bantu perbaiki sistem saraf yang rosak yang menyebabkan mata susah tutup, mulut senget dan pipi yang terasa keras

Omega Guard menyokong pembentukan semula sistem saraf yang sihat supaya bahagian muka yang lumpuh kembali normal

Vitamin E sebagai Antioksidan dan anti radang agar virus tidak menular dengan lebih parah

Vivix sebagai anti radang supaya saraf yang rosak cepat lembut kembali. Vivix juga sebagai anti-viral untuk melawan virus herpes yang merupakan salah satu punca Bell's Palsy

Ingin saya ingatkan anda bahawa rawatan awal dalam masa 48 jam selepas serangan berlaku adalah sangat perlu bagi memudahkan proses pemulihan.


Setelah serangan kali pertama, anda haruslah meningkatkan tahap keimunan badan anda kerana terdapat pesakit yang diserang Bell’s palsy lebih daripada tiga kali walaupun keadaan wajahnya sudah kembali seperti normal.


Bertindaklah dengan segera!

Testimoni-testimoni mereka yang dah berjaya sembuh dari Bell's Palsy

Ikhtiar Vivix untuk Bell's Palsy
Puluhan tahun menderita Bell's Palsy Sembuh
Suami sembuh daripada Bell's Palsy
Resveratrol & Polifenol bantu masalah Bell's Palsy



Rawatan Meruang Faraj Yang Wanita Wajib Tahu

Pernah dengar word 'Meruang' tak? Dulu waktu kawan sebut ebby ni terpinga² tak tau apa² (kah³😂)

kali ni nak kongsi tips untuk wanita yang ramai tak tahu tapi ebby pernah buat cuma tak tahu apa istilahnya. Harap² lepas ni kita dapat amalkan untuk kebaikan diri sendiri.


Apa itu meruang faraj?

Meruang faraj ialah memasukkan jari telunjuk ke dalam faraj & mengorek keluar sisa kotoran dari dalam faraj. Dilakukan ketika mandi hadas selepas haid atau setiap kali selepas bersama suami.

Bagi wanita di dalam pantang, meruang faraj perlu dilakukan untuk memastikan tiada darah nifas yang tertinggal di dalam faraj bagi tujuan untuk beribadat kelak.

Wanita yg rajin meruang faraj dgn air sireh ataupun minyak serai wangi mampu memiliki faraj yang bukan sahaja bersih malah TIDAK BERBAU seperti ada ada kuntuman bunga yang tengah segar mewangi. Wangi ke?he³…itu kena tanya suami uols laa


Bidan dahulu kala sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana dapat Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal, Mencegah dari keputihan, Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polaps mahupun kanser pangkal rahim, Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri & penting untuk Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.


POSISI MERUANG

1. Duduk di atas toilet bowl
2. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl
3. Mencangkung dengan satu lutut ke bawah

CARA MERUANG

1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan (Hand Sanitizer)

2. Masukkan jari anda sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha , perut dan bahagian ari². Jika korang anak dara, memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama sahaja. Jangan berlebih karang pecah dara pulak jangan salahkan hakak pulak.

3. Korek dicelah² dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian menggerutu. Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan darah atau sisa mani.

- Melalui proses ini…kalian akan dapat merasa “kemantapan” tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras menggerutu seperti gigi…maka ia bermaksud faraj anda sangat2 memuaskan hati suami. Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan berlecak….maksudnya faraj anda tidak rapi.

4. Selepas dikorek. bilas sehingga bersih.

Lepas dah meruang, bilas dan lap kering. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur.

Ini juga merupakan cara² untuk memastikan kita bersih dari berhadas besar. Jika ada lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali. wanita itu tidak wajib solat.

Selamat mencuba!


Ops buat ibu² yang gemar bertangkas, korang boleh cuba bertangkas dengan alfafa shaklee. Ibu² dalam pantang tu sangat² la recomended.


Kalau dulu bertangas menggunakan kunyit hidup, jintan manis, halba, garam kasar dan perahan air limah nipis sekarang lebih mudah dengan adanya alfafa atau blh mencampurkan bahan² asas dengan alfafa.

Harga alfafa RM53.75 (330biji), RM97.50 (700biji)

Berminat untuk dapatkan alfafa atau supplement shaklee boleh hubungi di talian


Jugak boleh whatsapp ebby dengan menekan butang INI 



Perbezaan Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi yang ramai tidak tahu

Pernah dengar sintetik, organik & semulajadi tak? Kalau dulu yes susah nak dengar sekarang dek ramai jep duk jual vitamin kat fesbuk or on9 ni sepatutnya korang kena ambil pedulik lah...kenapa? Sebab nampak sama tapi bukan dia gituh

Secara amnya, vitamin boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi. Jadik sebelum nak beli vitamin haruslah korang amik tahu dari mana sumber vitamin korang tu iyalah nak masuk badan kot tapi jangan lak jawab duit korang korang punya sukalah. Tak dapek la ebby nak nolong nye ha.

Pentingnya jugak kita ambik tahu jenis vitamin ni supaya korang boleh lah mengambil yang terbaik di antara yang terbaik supaya niat anda untuk kekal sihat tidak terganggu.

Ramai sangat antara kita tidak tahu beza antara 3 jenis vitamin ni (bukan korang je, ebby dlu pon rasa semua sama je kot)

Betul tak baik korang ngaku je nak nak bila dengar ayat cam gini "vitamin ni mahal ke murah ke sama je, dah nama pun vitamin tapi kalau ko bagi free tu lagi afdhal" ha³ kan kan kan?

Tapi yang sebenar²nya tanggapan yang duk main kat kepala otak korang tu tak betul malahan jauh terpesong.

Pulak tu ramai je yang tak tau pon kewujudan organik mahupun semulajadi yang dia tau nak vitamin bagus beli kat farmasi gitu.

Ok ok..kalau bebel panjang kan lagi panjang jom teruskan membaca.

Sebenarnya ada 3 kategori vitamin ni iaitu vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi

Contoh nya seperti bawah ni ha

Ok nampak tak perbezaannya tuh?

Vitamin sintetik umpama buah plastik, sama rupanya macam buah sebenar, dan namanya pun ikut buah sebenar tu. Kalau rupa macam epal, kita akan panggil epal bukan limau.

Vitamin organik pula sama macam jus komersial, dibuat dari buah sebenar, tapi menjalani pelbagai proses dan akhirnya banyak nilai buah sebenar yang telah hilang. Pernah tak terfikir yang jus buah yang berlainan jenama punyai rasa berbeza juga? Korang yakin ke itu memang 100% jus asli? Tak lain tak bukan cuma penipuan label je…Jadi, pilihlah vitamin anda dengan bijak. Ingat, buah plastik lebih murah dari buah sebenar, dan mungkin kita boleh dapat free. Tergamak ke korang nak makan buah plastik?

Kesimpulannya, tanya diri anda sendiri korang mengambil mengambil vitamin pada mulanya? Jawapan standard adalah sebagai makanan tambahan pelengkap kepada diet seimbang dan senaman rutin yang anda biasa lakukan. Korang mahukan yang terbaik untuk tubuh korang jadi pastikan korang memilih jenis vitamin yang tepat dan terbaik untuk tubuh korang bagi menjamin tubuh korang kekal sihat.

Ok 1 lagi ebby bagi perbezaan dalam jadual dibawah bagi korang lagi paham

Vitamin Sintetik, Vitamin Organik, Vitamin Semulajadi, Organik, Semulajadi, Sintetik, Shaklee Semulajadi, Perbezaan Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi
So acaner? Dah paham apa bezanya. Now tepuk dada tanya diri nak yang mana 1. Kalau nak yang terbaik semestinya yang semulajadi jadi pastikan anda memilih jenis vitamin yang tepat dan terbaik untuk tubuh anda bagi menjamin tubuh anda kekal sihat.

Kalau saya memang pilih shaklee korang macam mana?

Dapatkan Vitamin Semulajadi Korang Hari Ini

Ebby
012-956.9686 (tekan untuk Whatsapp)
ebby.shaklee@gmail.com




Apa Itu ESP Shaklee?

Walaupun ebby rasa ramai yang dah tau apa itu ESP, tapi masih ramai yang tertanya² apa tu ESP betui ke idok?

Sebelum ni ebby pernah share resepi ESP boleh baca SINI.

So, mai dekat² rapat² adik², kakak², abam² semua nak citer sikit Apa itu ESP? teruskan membaca sampai abis tau

ESP bukanlah sejenis PIL ataupun TABLET mahupun Susu
ESP (ENERGYZING SOY PROTEIN) nih sejenis minuman kacang soya yang rendah lemak yang tersangatlah BERKHASIAT.

Kenapa ebby berkata sedemikian (cewah² word skima pulak) he³

Kerana ESP ni menggunakan soya NON-GMO (Dalam Bahasa mudahnya - Bukan organisma yang diubah secara genetik) dan merupakan sumber protein biologi yang lengkap untuk keperluan seisi keluarga.

Tanbahan pula Ia nya juga mengandungi 9 Asid Amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita sendiri.

Selain itu ESP ni banyak kelebihannyan antaranya:


➡ Protein membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan.

➡ ESP ni juga mempunyai 14 gm protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk menyihatkan jantung anda.

➡ Setiap hidangan membekalkan 50% dari Nilai Harian (Daily Value) Kalsium untuk menyokong tulang yang kuat dan gigi yang kuat. Sebab itulah ibu yang BF ni mempunyai susu yang melimpah ruah sebab ESP ni mengandungi Kalsium yang sangat tinggi.

➡ Mengandungi Phytoestrogen yang bagus untuk kesihatan prostat, payudara dan menopous.

Glycemic Index (GI) yang rendah adalah bagus untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang optimum. Sangat sesuai lah dengan penghidap Diabetes ni.

➡ Tidak mengandungi Kolestrol dan Laktosa.

Dan apa perisa ESP ni?

ESP ni berperisa soya dan Natural Vanilla...Kalau korang seorang yang tidak boleh minum soya, rasa cam loya ke ape...korang boleh cuba resepi² yang ebby bagi tadi atau boleh campurkan ESP dengan minuman kegemaran anda kecuali caffien, air panas dan minuman berkabornat..

Dan dalam 1 canister / tong ESP ni boleh bertahan sehingga 2 bulan dan harganya hanyalah RM150 sahaja.

So sesape yang nak dapatkan ESP dan konsultasi daripada Ebby boleh la hubungi Ebby

Last but not least, KENAPA ESP ADA DALAM KEBANYAKKAN SET HIDANGAN?

Cadangan Set dengan ESP, ESP (Soy Protein Isolate Powder), Kenapa ESP, Resepi Esp, ESP Shaklee,
Kerana PROTEIN adalah blok ASAS dan MAKANAN kepada sel..
Protein penting untuk PEMBENTUKAN dan PEMBAHARUAN SEL..
jadi bila sel SIHAT dan cukup zat, PENYERAPAN nutrien adalah lebih OPTIMUM..

Bagaimana?

nak KURUS - ESP mengawal selera makan. Rasa kenyang lebih lama

nak PUASA - ESP membekalkan tenaga sepanjang hari

nak TAMBAH SUSU IBU - ESP membantu menggalakkan penghasilan susu & susu lebih pekat. Menyokong perkembangan bayi

nak CANTIK - ESP memberi kulit yang cantik, otot, kuku & rambut yang sihat

nak SIHAT- ESP menyihatkan tubuh keseluruhannya, mengurangkan risiko kanser

nak SUBUR/HAMIL - ESP membantu keseimbangan hormon, kurangkan gejala menopos

nak kawal DIABETES - ESP membantu mengawal kepekatan gula darah

nak kawal KOLESTROL - ESP menyokong paras LDL Kolestrol sihat.

So, apa tunggu lagi. Jom dapatkanNya sekarang 




Vivix Tinggi Dengaan Resveratrol

Selalu duk dengan Resveratrol kan? Apa kebenda nye tuh. Bagus sangat ke ia?

(Baca SINI jugak)

Ok ebby nak kongsi supplement yang menjadi kegilaan ramai yang memang terbaik di antara supplement yang ada di pasaran kerana jeng jeng jeng

Jeng Jeng Jeng la sangat kan. He³ mestilah sebab tinggi dengan kandungan Resveratrol

[Vivix adalah tinggi dengan Resveratol]

Apa yang membuatkan Vivix yang berbeza dari semua produk-produk ini polifenol yang lain?

1. Terdapat lebih 3000  kajian saintifik pada kedua-dua bahan-bahan utama dalam Vivix yang diterbitkan(1800 pada Resveratrol & 1200 pada asid ellagic) berbanding segelintir untuk produk-produk lain di pasaran.

2. Resveratrol adalah satu-satunya polifenol yang telah ditunjukkan berupaya melambatkan proses penuaan dan menyebabkan, jangka hayat sihat yang lebih lama. Ini telah ditunjukkan dalam setiap organisma diuji, daripada yis untuk cacing untuk lalat buah-buahan untuk tikus.

3. polifenol dalam campuran polifenol menunggu paten Shaklee semuanya telah ditunjukkan untuk mengaktifkan anti-penuaan gen sama seperti Resveratrol. Itu tidak benar daripada polifenol yang terdapat dalam banyak daripada produk-produk lain di pasaran.

4. polifenol dalam campuran polifenol Shaklee adalah sepuluh kali lebih berkesan daripada Resveratrol sahaja menghalang pembentukan (AGE) zarah maju akhir glycation, satu mekanisme utama penuaan selular.

Hah acaner masih ragu² dengan kelebihan Vivix??

Tak yah ragu² kalau menunggu kita yang tua

Ebby share testimoni² di bawah yep!

Resveratrol, Vivix Shaklee, Testimoni Vivix,testimoni bell palsy
Testimoni Bell Palsy
Testimoni Keputihan
Testimoni Warga Emas
Testimoni Bersalin C-Sect Amal Vivix
Testimoni Ibu Berpantang
Testimoni Strok
Testimoni strok
Dan sebenarnya banyak lagi testimoni² lain yang ada.

Ouh apa, Nak beli vivix??

Mudah je boleh hubungi



Belian atas talian dengan menekan butang di bawah!